Zwarte gaten op ramkoers


Black_hole_consuming_star

Astronomen hebben twee superzware zwarte gaten gevonden die op weg zijn met elkaar in botsing te komen. De klap zal een kracht hebben van maar liefst honderd miljoen exploderende sterren.

De zwarte gaten liggen op zo’n 3,5 miljard lichtjaar bij ons vandaan. Dat is heel erg ver weg, en de botsing laat nog wel even op zich wachten. In astronomische zin is het vrij kort, maar de knal zal pas over honderdduizend jaar daadwerkelijk plaatsvinden.

Een team van astronomen analyseerden data van NASA’s Galaxy Evolution Explorer (GALEX) en de Hubble Space Telescope. Het team keek naar veranderingen in het licht vanuit de quasar PG 1302-102. “Het is alsof een lamp van 60 Watt ineens 100 Watt lijkt”, aldus de leider van het onderzoeksteam. “Als het zwarte gat zich van ons verwijderd, lijkt het een stuk minder fel”.

De supermassieve zwarte gaten in quasar PG 1302-102 liggen dichter bij elkaar dan alle andere bekende paren. De afstand tussen hen in is nu nog zo groot als de breedte van ons zonnestelsel, wat in kosmisch opzicht heel erg dichtbij is. Als de zwarte gaten eenmaal elkaar raken, dan zal dat mogelijk zwaartekrachtgolven teweeg brengen, wat een bewijs zou zijn voor Einsteins honderd jaar oude theorie over zwaartekracht. Mogelijk hoeven we niet honderdduizend jaar te wachten op dat bewijs. De astronomen geloven dat de techniek die ze nu gebruikt hebben om deze zwarte gaten te vinden, zou kunnen leiden tot de ontdekking van andere duo’s die eerder zullen botsen.