Zwart gat uit sterrenstelsel geslingerd


Het sterrenstelsel CID-42 (Foto: NASA/STScI)

Je zou zeggen dat een zwart gat van enkele miljoenen malen het gewicht van de zon met geen mogelijkheid van zijn plaats te krijgen is. Maar niets blijkt minder waar. In CID-42, een sterrenstelsel op 4 miljard lichtjaar afstand, wordt een zwart gat met miljoenen kilometers per uur de intergalactische ruimte in gelanceerd. Dat blijkt uit röntgenmetingen van NASA’s Chandra X-ray Observatory.

Volgens de onderzoekers gaat het om een zwart gat dat het gevolg is van de botsing en samensmelting van twee grotere zwarte gaten, dat weer het gevolg was van twee botsende sterrenstelsels. Bij de fusie tussen de twee moeten er zwaartekrachtsgolven zijn ontstaan die vooral één richting uitgingen. Daardoor kreeg het nieuwe gevormde zwarte gat een zwieper het sterrenstelsel uit, ongeveer zoals het terugslageffect van een vuurwapen.

Hoe het scenario eruit moet hebben gezien:

Als de verklaring inderdaad klopt, zouden er weleens heel wat superzware zwarte gaten onopgemerkt door de intergalactische ruimte kunnen koersen. Maar we zouden ze nooit kunnen detecteren, want ze slurpen geen gas meer en zenden dus ook geen röntgenstraling meer uit.

Het onderzoek wordt op 8 juni gepubliceerd in het Astrophysical Journal.

Follow Faqtman on Twitter