Zwart gat makkelijker te maken


Slokt een mini-zwart gat de aarde op? Sommige doemdenkers menen van wel. Wetenschappers knallen dagelijks met hoge snelheid deeltjes op elkaar in deeltjesversnellers als de LHC, en daarbij zou weleens iets heel naars kunnen ontstaan, is de gedachte. Een studie door Frans Pretorius en William East van Princeton University wijst uit dat het maken van zo’n mini-zwart gat minder energie kost dat gedacht. Maar dat wil niet zeggen dat we het zomaar even doen.

De computersimulaties van Pretorius en East laten zien wat er gebeurt als twee deeltjes met een zo hoog mogelijk snelheid botsen. De energie van beide deeltjes wordt samengebald tot een massa die de zwaartekracht tot zijn limiet duwt. Het resultaat is een mini-zwart gat, is te lezen in Physical Review Letters.

Maar geen angst: ondanks dat dit proces 2,4 maal minder energie kost dan gedacht, is het nog altijd lastig zat om zo’n zwart gat te maken. Deeltjesversnellers zullen miljarden maal zo veel energie nodig hebben als ze nu kunnen maken en gebruiken. En het zwarte gat zal even snel weer verdwijnen als het verschenen is, doordat het zijn massa verliest door het uitzenden van zogenaamde Hawkingstraling.

Beeld: Ute Kraus/CC-BY-SA-2.5-Generic