Zwangere vrouw moet vitamine A eten


Het binnenkrijgen van te weinig vitamine A tijdens de zwangerschap zal waarschijnlijk leiden tot een verminderde afweer bij de nakomelingen, wanneer die volwassen zijn. Dat concluderen onderzoekers van VU medisch centrum in Amsterdam op basis van voortplantingsexperimenten met muizen. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

In hun artikel beschrijven de onderzoekers hoe vitamine A in het embryo de ontwikkeling van lymfeklieren beïnvloedt. Lymfeklieren staan centraal in het afweersysteem en zijn essentieel om een afweerreactie te initiëren en te coördineren. Uit het onderzoek blijkt dat bij drachtige muizen een te lage inname van vitamine A door de moeder in de embryo’s leidt tot een verstoorde ontwikkeling van de lymfeklieren. Doordat die klein blijven, krijgen volwassen dieren te maken met een sterk verminderde werking van het afweersysteem.

Vitamine A zit onder meer in groenten, vis, lever en margarine. Van vitamine A was al bekend dat het belangrijk is voor de werking van het afweersysteem in de darmen en dat het ook betrokken is bij de embryonale ontwikkeling van het afweersysteem. Zwangere vrouwen met dieet waarin weinig tot geen vitamine A zit, zetten het afweersysteem van nakomelingen al bij voorbaat op een achterstand. Dit is vooral problematisch in gebieden met ondervoeding.