Zwaartekrachtkaart geeft extremen aarde weer


Snel gewicht verliezen? Ga dan op een berg in Peru staan. Daar is de zwaartekracht namelijk het zwakst. Dat is te zien op een nieuwe hoge-resolutiekaart van de zwaartekracht op aarde.

Wetenschappers van de Australische Curtin University en de Duitse Technische Universiteit in München combineerden data van satellieten en topografische data om tot deze kaart te komen. De kaart bestaat uit 3 miljard pixels en er kan tot op 250 meter worden gekeken. Ongeveer 80 procent van de totale landmassa op aarde is ermee in beeld gebracht.

Uit de kaart blijkt dat de valversnelling (een maat voor de sterkte van de zwaartekracht) op aarde meer varieert dan gedacht. De laagste valversnelling is te vinden op de top van Mount Nevado Huascarán (6768 meter) in Peru, terwijl de Noordelijke IJszee de hoogste waarde kent.

Die verschillen betekenen dat je bij een val van 100 meter hoogte op beide plekken je op de Peruaanse berg 16 milliseconden later de grond raakt dan in de Noordelijke IJszee. Ook weeg je op de top van de Nevado 1 procent minder dan in de Noordelijke IJszee (je massa blijft overigens wel gelijk).

De studie is gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

Foto: GGMplus/Curtin University