Zwaartekracht verschilt enorm


Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat de zwaartekracht maar kleine variaties kent. Er zou niet zo veel verschil zitten hoe sterk er aan mensen, dieren en dingen wordt getrokken op verschillende punten op de aarde. Maar een nieuw onderzoek door een Australisch-Duits team toont aan dat de aarde wel degelijk enorme verschillen in zwaartekracht kent. Ze namen verschillen waar die wel 40 procent groter waren dan tot nu toe mogelijk gehouden.

Het team stelde een kaart samen van de aarde waarop iedere 200 meter de zwaartekracht werd gemeten met hulp van satellieten. Dat leverde meer dan 3 miljard meetpunten op. Dergelijk nauwkeurig onderzoek is pas een paar jaar mogelijk, dankzij de ontwikkeling van nieuwe meetapparatuur en nog snellere computers.

Vooral op hoge bergen en vulkanen bleek de zwaartekracht veel lager te zijn dan aanvankelijk werd aangenomen. De kleinste trekkracht voel je op de Huascaran berg in de Andes. Op de Noordpool is de zwaartekracht het hoogst. De verschillen worden veroorzaakt door de afstand van een punt tot het middelpunt van de aarde en het gesteente waaruit een berg bestaat.

In Europa vind je de sterkste en de krachtigste zwaartekracht in Italië, op respectievelijk de Po-vlakte en de Etna, zo blijkt uit de onderzoeksgegevens, die werden gepubliceerd in Geophysical Research Letters. Door de vulkaan te beklimmen wordt je dus lichter, maar het scheelt maar een paar gram.