Zuurstofgebrek leidt tot ADHD


Zuurstofgebrek bij ongeboren en pasgeboren kinderen leidt in veel gevallen tot ADHD, toont een nieuwe studie aan.

Vooral kinderen die net na de geboorte niet genoeg zuurstof krijgen, hebben een 26 procent hogere kans om later heel druk te worden. Zuurstofgebrek zou bij het ontwikkelen van ADHD uiteindelijk zelfs een veel grotere rol spelen dan genetische aanleg.

ADHD is de afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het wordt ook wel de hyperactiviteitstoornis genoemd. Kinderen die het hebben, kunnen hun concentratie maar heel kort vasthouden en ze zijn heel druk. Deze kinderen lopen later een grote kans op angststoornissen, depressies of verslaving. Bij 35 procent van de kinderen tussen de 9 en 12 jaar wordt ADHD vastgesteld, reden voor sommige onderzoekers om het een modeziekte te noemen.

De nieuwe studie toont aan dat ADHD bij alle rassen evenveel voorkomt. In Nederland wordt het bij allochtone kinderen echter bijna niet vastgesteld. Ook blijkt dat de concentratiestoornis zeer vaak voorkomt bij kinderen die te vroeg zijn geboren, of een stuitligging hadden.

De studie is uitgevoerd door de Amerikaanse ziekenhuisketen Kaiser Permanente en gepubliceerd in het vaktijdschrift Pediatrics.

Follow Faqtman on Twitter