Zuidpoolijs neemt dramatisch af


De eerder zo stabiele ijskap in het zuidwesten van het Antarctisch schiereiland is dramatisch aan het afnemen. Analyse van satellietdata door een internationaal team van wetenschappers toont aan dat de ijskap aanzienlijk kromp langs een kustlijn van 750 kilometer aan de Bellinghausen Zee, zuidelijk van Argentiniƫ en Chili, te beginnen in 2009.

Tot op heden heeft dat 300 kubieke kilometer water aan de wereldzeeƫn toegevoegd. Het resultaat is een stijging van de wereldwijde zeespiegel, melden de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De wetenschappers vermoeden dat warmere oceaanstromingen in het gebied als gevolg van klimaatverandering anders zijn gaan lopen en zo de kans kregen om het ijs te laten smelten.

Het gebied in westelijk Antarctica gold lang als stabiel, maar dat was slechts schijn. Door het opwarmen van de onderkant van de ijsplaat vond het meeste smelten daar plaats, onzichtbaar met het blote oog. Maar het betekent wel dat delen van Antarctica een minder stabiele ijsplaat hebben. Dat kan klimaatverandering van boven, door warmere lucht, versnellen.