Zout helpt bij genezing


Zout heeft een slechte naam. Je krijgt er hoge bloeddruk en mogelijk maagkanker van. Maar het heeft ook goede eigenschappen. Tot die conclusie komen bacteriologen van de universiteit van Regensburg in Duitsland. Zout zou helpen om infecties te bestrijden en wonden te laten genezen.

Ze kwamen deze eigenschap bij toeval op het spoor toen muizen die bij een ander experiment werden ingezet, een zoutarm dieet kregen. Sommige van deze beestjes kregen ruzie en beten elkaar. Rond de wondjes vormden zich zoutkristallen. Ondanks hun zoutarme dieet hadden de dieren dus toch behoorlijk wat zout in hun lichaam.

Verder onderzoek leerde dat vlak onder de huid inderdaad zoutopslag plaats vindt. Ontstaat er een ontstoken wond, dan klontert dat zout samen en activeert de aanmaak van zogenoemde makrofagen, cellen die helpen om infecties te bestrijden. In het vakblad Cell Metabolism noemen de onderzoekers zout het ‘oerantibioticum’.

Moet iemand met een ontstoken wond dan maar het zoutvaatje pakken? Nee, de Duitsers waarschuwen dat ondeskundig zout in wonden strooien kan leiden tot vergiftiging. Maar ze zien wel wat in nieuwe pleisters, met een zoutoplossing in gel. Die zou genezing bevorderen en de kans op ontsteking verminderen.