Zorgwekkend: steeds meer jongeren krijgen darmkanker


fastfood

Kankeronderzoekers hebben een zorgwekkende ontdekking gedaan. In veel landen krijgen steeds meer jongere inwoners darmkanker. Daaronder Nederland. De oorzaken zijn nog onduidelijk. Het gaat daarbij om volwassenen jonger dan 50 jaar.

Dit is het resultaat van een internationale studie onder leiding van de American Cancer Society, gepubliceerd in het tijdschrift Gut. De onderzoekers analyseerden gegevens uit 43 landen. Het land met de meeste darmkanker onder jongere inwoners is Zuid-Korea, waar 12,9 van 100.000 inwoners onder de vijftig de ziekte krijgen. India kent de minste gevallen.

Darmkanker was altijd typisch een ziekte die oudere mensen kregen. Waarom dat nu snel verandert, is niet helemaal bekend. In Nederland, Cyprus en Noorwegen neemt het aantal gevallen zelfs twee keer zo snel toe in de groep onder de vijftig dan in de groep daarboven. Opvallend is dat vooral rijkere landen een flinke toename laten zien.

Vandaar dat de onderzoekers denken dat levensstijl er iets mee te maken kan hebben. De twee hoofdverdachten zijn overgewicht en antibiotica. Te dikke mensen hebben een grotere kans op darmkanker. Nu de wereld steeds vetter aan het worden is, lijkt dat ook een logische verklaring voor het hoge aantal mensen met een tumor in hun ingewanden.

Antibiotica is in veel landen het standaard medicijn voor veel ziektes – zelfs als het niets uithaalt – en doodt de darmflora. Hoe meer van dit medicijnen kinderen krijgen, hoe groter de kans dat ze later darmkanker krijgen. Dus denken de onderzoekers dat het ook een rol kan spelen bij het toenemende aantal gevallen.

In sommige landen neemt het aantal gevallen van de ziekte bij ouderen juist af. Dat verklaren de onderzoekers door effectieve programma’s voor mensen boven de vijftig om de ziekte op te sporen.