Zorgt rundvirus voor kanker?


Er zijn steeds sterkere aanwijzingen dat virussen in runderen zorgen voor kanker bij mensen. Wij krijgen die virussen binnen door niet goed doorbakken vlees te eten. Dat blijkt uit voorlopige onderzoeksresultaten die zijn gepresenteerd op een congres van het Duitse Kankeronderzoekscentrum (DKFZ). Viroloog en Nobelprijswinnaar Harald zur Hausen doet voor dit centrum momenteel grootschalig onderzoek om precies te achterhalen wat er gebeurt als een mens vlees eet.

Dat er een link bestaat tussen rood vlees en kanker is dankzij Zur Hausen al langer bekend. Hoe die link tot stand komt, is tot nu toe nog niet zeker. De Duitsers concentreren zich nu op een hele reeks nieuwe virussen die ze hebben gevonden in runderbloed. Deze virussen blijven leven als een biefstuk medium wordt gebakken en komen in de dikke darm terecht.

Mensen die veel rood vlees eten, hebben een 20 tot 30 procent grotere kans om kanker aan de dikke darm te ontwikkelen. Deze kankersoort komt in sommige landen vrijwel niet voor, terwijl hij in andere landen veel slachtoffers maakt. Dat is altijd in landen waar vlees niet goed wordt doorbakken.

Zur Hausen heeft allerlei nieuwe virussen ontdekt die wellicht ontstekingen veroorzaken bij mensen, zo vertelde hij op de conferentie. Dergelijke ontstekingen zouden zich kunnen veranderen in tumoren. De nieuwe virussen worden momenteel getest om te zien of ze inderdaad ook bij mensen aanslaan. Hij hoopt daar volgend jaar meer uitspraken over te kunnen doen, maar lijkt overtuigd dat hij in de juiste richting aan het zoeken is.