Zorg dat je vrouw gelukkig is


Geluksonderzoek zit in de lift. Momenteel worden per jaar tientallen onderzoeken gedaan naar het meest ogenschijnlijk ongrijpbare fenomeen van de menselijke beleving. Een Amerikaans onderzoeksteam komt daarbij tot opmerkelijke conclusies: mannen moeten zorgen dat hun vrouw gelukkig is.

Het geluksgevoel van vrouwen in een heteroseksuele relatie blijkt namelijk rechtstreeks te correleren met hoe gelukkig de man is. Zelfs als het huwelijk tussen de twee niet geweldig is! Uit een onderzoek onder 394 echtparen komen psychologen van Rutgers University tot de conclusie dat mannen veel van hun persoonlijke geluk laten afhangen van hun vrouw.

Is zij gelukkig, dan is de man het. Omgekeerd is de positieve correlatie veel minder sterk. Gelukkige mannen beïnvloeden hun vrouwen maar in geringe mate, schrijven ze in het Journal of Marriage and Family. Nog een gek onderzoeksresultaat: mannen zijn vaak zo weinig communicatief, dat hun echtgenotes niet doorhebben dat ze ongelukkig zijn.

Het gelukkigst zijn paren die een goed huwelijk hebben. Maar zelfs als de relatie slijtplekken vertoont, blijft het huwelijk wel stabiliteit bieden, waardoor beide echtgenoten een groter geluksgevoel hebben dan wanneer ze uit elkaar gaan.