‘Zonsverduistering test energievoorziening’


Als vrijdag de zon in Europa gedeeltelijk wordt verduisterd, is dat een probleem. Steeds meer elektriciteit komt van de zon. Sinds de laatste verduistering in 1999, is de hoeveelheid zonne-energie op het Europese net verhonderdvoudigd. De Europese beheerder van stroomnetten ENTSO-E, verwacht dat de verduistering zorgt dat het equivalent van tachtig grote zonneparken van het net gaan.

Omdat zoiets nog nooit eerder is gebeurd, is niet bekend hoe het net zal reageren. de netbeheerder spreekt dan ook van een ’test’. Dat de zon even niet schijnt, is niet de enige kwestie. Het probleem is vooral de snelheid waarmee het zonlicht verdwijnt en na de verduistering weer tevoorschijn komt. Kunnen de nationale netwerken die fluctuatie opvangen? Hoe gaan de internationale netwerken met de duisternis om?

Bijkomend probleem is dat de verduistering plaats vindt in de ochtend, als normaal veel zonne-energie wordt opgewekt. Andere energiecentrales kunnen dat niet zomaar oppikken. In Duitsland wordt bijvoorbeeld 40.000 Megawatt opgewekt, morgen zal dat maar 12.000 Megawatt zijn. Die resterende stroom moet ergens vandaan komen. Alle reserves worden gemobiliseerd, zegt ENTSO-E. Alle experts staan op stand-by.