Zonnewijzer van papier


Zonnewijzers zijn instrumenten die je kunnen vertellen hoe laat het is. De zon staat op een bepaald moment van de dag op een bepaalde plek aan de hemel; aan de schaduw die de zon werpt kun je daarom zien hoe laat het is.

Maar om een zonnewijzer te maken, moet je wel weten voor welke plek je hem precies maakt. De website http://sundial.damia.net/ ontwerpt een zonnewijzer, speciaal voor jou. De site pakt dat heel slim aan: je kunt met Google Maps opgeven waar je precies bent en aan welke kant van je huis je de zonnewijzer wil ophangen.

Vervolgens wordt er een zonnewijzer voor je gegenereerd die geschikt is voor jouw precieze locatie. Het enige dat je hoeft te doen is hem uitprinten, uitknippen en vouwen.

De zonnewijzer is wat ons betreft een mooie manier om een herfstdip te vermijden. Die seizoensgebonden depressie hebben we trouwens ook te danken aan de zon.

In de winter zijn de dagen maar kort en de zon staat voortdurend laag aan de hemel. Dat begint nu al. Eind oktober komt de zon al niet hoger dan 25 graden boven de horizon.
In de winter staat de zon op onze breedtegraad helemaal deprimerend laag. Gedurende de hele maand december komt de zon niet hoger dan 16 graden boven de horizon. Daar word je toch niet echt warm van.