Zonnevliegtuig is onderweg


Solar Impulse, het vliegtuig op zonne-energie is onderweg voor een wereldreis. De eerste etappe gaat van Abu Dhabi naar Muscat. Het project is bedacht door de Zwitser Bertrand Piccard. Hij wil bewijzen dat het mogelijk is om alleen op hernieuwbare energiebronnen lange afstanden te vliegen. Daartoe heeft hij de Solar Impulse ontwikkeld, een toestel met de spanwijdte van een Boeing 747, maar slechts ruimte voor één persoon.

In 1998 vloog Piccard als eerste met een ballon rond de wereld. Toen hij landde, had zijn brander nog maar een bodempje gas. Nu wil hij als eerste rond de wereld in een vliegtuig aangedreven door zonne-energie, de Solar Impuls. Dat kan alleen als hij bijzonder zuinig is met de energie die het toestel opwekt.

‘Overdag vliegen is geen probleem. De zonnepanelen wekken genoeg op voor de vier motoren. Maar ’s nachts vliegen we op batterijen. Dat betekent dat we efficient moeten zijn, anders stort ik voor zonsopgang neer’, vertelde hij voor de start.

De eerste etappe is 400 kilometer en wordt gevlogen door André Borschberg. Daarna neemt Piccard het stuur over voor de eerste vlucht over een flinke lap zee, richting India. Uiteindelijk willen de twee mannen in 25 etappes de wereld rond, wat rond de 500 uur gaat duren.