Zonnepaneel werkt beter in de regen


solar-panels

Zonnecellen werken natuurlijk het best als de zon er vol op staat. Maar Chinese onderzoekers hebben nu ene prototype ontwikkeld dat ook electriciteit op kan wekken met regendruppels.

Hoewel het rendement van zonnepanelen de laatste jaren snel beter is geworden, heb je er nog steeds niet zo heel veel aan als het bewolkt is of regent. Er komt dan nog steeds wel electriciteit uit, maar het rendement is dan een stuk lager. Maar een nieuwe uitvinding van een team van onderzoekers in het Chinese Qingdao zou daar wel eens verandering in kunnen gaan brengen.

De vinding is een laagje van het wondermateriaal grafeen bovenop de zonnecel. Grafeen is onder andere erg goed in het geleiden van electriciteit. Er is maar een laagje nodig van één atoom dik om toch heel veel electrons te kunnen geleiden. Als er water op valt, verbindt grafeen de electrons met positief geladen ionen.

Regenwater lijkt misschien puur water, maar het bestaat uit allemaal verschillende bestanddelen. Er zitten zouten in die bestaan uit positief en negatief geladen ionen. De positief geladen ionen, zoals calcium, sodium en ammonium verbinden zich aan het grafeen-oppervlak. Het water en het grafeen vormen vervolgens twee laagjes. Het verschil in electrische lading tussen die laagjes is zo groot, dat er electriciteit wordt gegenereerd.

De bijzondere zonnepanelen kunnen nu nog maar 6,5 procent van het zonlicht omzetten in energie – veel minder dan wat normale panelen nu al kunnen, tot wel 22,5 procent. Maar de nieuwe variant zou wel heel nuttig kunnen zijn in gebieden waar veel regen valt.