Zonnebanken echt gevaarlijk


Liefhebbers van een bruin snoetje kunnen de zonnebank beter vermijden. De lampen geven twee keer meer straling af dan de zon. Tien minuten onder de nepzon is even gevaarlijk als dezelfde tijd in de brande middagzon aan een strand aan de Middellandse Zee.

Wetenschappers van de Universiteit van Dundee testten 402 Britse zonnebanken en ontdekten dat de straling die er vanaf kwam veel hoger is dan tot nu toe werd gedacht. Bijna negentig procent van de lampen produceert meer straling dan de Europese Unie veilig vindt. Vooral jonge vrouwen lopen hierdoor een verhoogde kans op huidkanker.

Professor Harry Mosely die het onderzoek uitvoerde wijst in het Britse Journal of Dermatology met een beschuldigende vinger naar zonnebankfabrikanten: “Deze situatie is onacceptabel. Er moeten strengere regels komen voor productie en gebruik van de zonnebanken. Het is duidelijk dat deze branche zichzelf niet reguleert, met alle gevaren van dien.”

De World Health Organisation vindt dat zonnebanken even gevaarlijk zijn als sigaretten en zou het fijn vinden als daar ook naar gehandeld wordt.

Foto: Flickr.com/w3p706