Zonnebank verlaagt bloeddruk


We zijn gewend alleen maar slechte dingen te horen over zonnebanken. Zo heb je bij geregeld gebruik van een solarium een 75 procent hogere kans op huidkanker. Je huid veroudert ook sneller. Maar het is niet allemaal slecht nieuws. Uit onderzoek van de universiteit van Edinburgh (GB) blijkt dat mensen die onder de zonnebank gaan een lagere bloeddruk hebben.

De bloeddruk loopt iets op als iemand de zonnebank betreedt. Maar een uur na het bezoek aan het solarium hebben mensen een duidelijk lagere bloeddruk. Volgens de onderzoekers omdat de huid straling heeft omgezet in nitraat, dat de hartslag verlaagt. Mensen die alleen aan warmte worden blootgesteld hebben die verlaagde bloeddruk niet.

Opmerkelijk is dat de onderzoekers geen verhoogde waarde voor vitamine B aantroffen in het bloed van mensen die onder de zonnebank waren geweest. De opname van deze vitamine wordt vaak aangewezen als een van de redenen om wel onder de zonnebank te gaan.

De onderzoekers constateren dat veel meer mensen dood gaan aan een hoge bloeddruk dan aan huidkanker. Dus, zo redeneren ze, is het vooral voor mensen met hartproblemen wellicht het risico waard om geregeld te gaan zonnen. De verlaging die ze constateerden is op bevolkingsniveau goed voor een reductie van het aantal hartaanvallen van 7 tot 10 procent. Dat scheelt voldoende om de zonnebank op te nemen in het basispakket.

De studie wordt deze week gepresenteerd bij de conferentie International Investigative Dermatology.