Zonneactiviteit bepaalt levensverwachting


Wie graag een kind wil krijgen, kan de conceptie het beste zo timen dat de zon zich rond de zwangerschap rustig houdt. Een verhoogde activiteit van de zon tijdens de zwangerschap verkort namelijk de levensverwachting van het kind, zo zeggen onderzoekers van de Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (Noorwegen), die een statistisch onderzoek deden.

Ze zagen dat iedere keer als de zon erg actief is, er een generatie kinderen werd geboren die een kleinere kans had om volwassen te worden. Op de totale gemiddelde levensverwachting maakte verhoogde activiteit van de zon 5,2 jaar uit, zo becijferden de Noren.

De zon kent rustige periodes en episodes wanneer er veel vlekken op de zon te zien zijn. In de buitenste atmosfeer vinden dan heftige erupties plaats van hete plasmawolken die geladen deeltjes het heelal in slingeren. Soms bereiken die deeltjes ook de aarde. We nemen ze vooral waar als noorderlicht. Momenteel zitten we in een periode van behoorlijke activiteit.

Het vermoeden is dat deze deeltjes het gehalte foliumzuur in de baarmoeder aantasten. Foliumzuur is belangrijk voor de groeiende foetus, vooral in de eerste weken van de zwangerschap. Een gebrek aan deze stof wordt gelinkt aan een verhoogde kans op een hazenlip en een open rug.

De onderzoekers zeggen dat zwangere vrouwen sowieso niet moeten gaan zonnebaden. Zeker niet in een zogenoemd maximum van activiteit. De zon gaat door cycli van elf jaar, het maximum van de huidige periode ligt in dit jaar. Voorzichtig zijn is dus het devies, schrijven de onderzoekers in het vakblad Proceedings of the Royal Society B.