Zon vlamt op


Het was al een tijdje rustig op de zon, te rustig. Onze ster gaat door een cyclus waarbij iedere 11 jaar de activiteit behoorlijk toeneemt. Daarna wordt de zon weer rustiger. De laatste periode van grote activiteit was al bijna 12 jaar geleden, dus zou de zon nu flink tekeer moeten gaan. Alleen was het de afgelopen maanden juist rustiger dan normaal. Tot nu.

In een rustige periode brandt de zon heel gelijkmatig en stuurt steeds dezelfde hoeveelheid straling naar de aarde. In een periode van veel activiteit vinden op het oppervlakte van de zon geregeld uitbarstingen plaats, zonnevlammen genoemd, die een grote hoeveelheid geladen deeltjes (protonen, elektronen, alfadeeltjes en ionen) met grote snelheid de ruimte in slingeren. Als die deeltjes de aarde raken, kunnen ze het radioverkeer storen.

Afgelopen zondag en maandag vonden er achter elkaar drie grote explosies plaats op de zon, zegt Nasa. Alle drie waren ze niet op de aarde gericht, zodat we niet hoeven te vrezen voor storingen. Daarmee lijkt de periode van grote activiteit eindelijk begonnen, na een te langdurige periode van rust.

De cyclus van de zon heeft invloed op het weer op aarde. Zo zijn vrijwel alle recente Elfstedentochten georganiseerd in periodes van zeer weinig zonneactiviteit. Veel activiteit leidt soms tot warme zomers. Of dat nu ook gaat gebeuren, is echter onbekend.