‘Zon gaat al onze elektronica smelten’


Zon gaat al onze elektronica smelten

Ben je gehecht aan je mobieltje? En aan je televisie, auto, computer, wasmachine en alle andere apparaten waar een chip in zit? Dan heeft de University of Colorado Boulder slecht nieuws voor je. Onze zon is in staat om ze allemaal in één klap waardeloos te maken, stralen van het hemellichaam kunnen elektronica smelten.

Nog erger: de kans dat dat de komende honderd jaar gebeurt, is best groot.

Dat komt door een zogenoemde superflare, een extra krachtige zonnewind van geladen deeltjes die richting aarde slingert. De elektromagnetische lading daarvan is zeer slecht voor alle gevoelige elektronica, vooral chips en andere microcircuits. En laten die nu in het hart van alle moderne apparaten aanwezig zijn.

Tot nu toe werd aangenomen dat de zon, die al 4.6 miljard jaar bestaat, te oud is om hele krachtige zonnewinden te produceren. Maar na bestudering van andere sterren van vergelijkbare samenstelling en leeftijd zijn de astrofysici uit Boulder tot de conclusie gekomen dat ook de zon prima in staat is om dergelijke stormen los te laten op het universum. Sterker nog, zoiets gebeurt eens in de 2000 of 3000 jaar, berekenen ze. Uit de geschreven geschiedenis valt op te maken dat het in recente eeuwen niet is voorgevallen.

Er zijn wel zware zonnestormen geweest, zelfs recent. In de achtste eeuw rapporteren hofbronnen uit China en Duitsland noorderlicht op zuidelijke breedtegraden, een teken van een zonnestorm. Maar die was waarschijnlijk niet sterk genoeg om een superflare te zijn. In 1859 trof het Carrington event de aarde. Het net ontwikkelde telegraafnetwerk begon te vonken en enkele telegrafisten kregen brandwonden. Maar ook die storm was niet zo zwaar als wat de zon in potentie kan doen.

Onze 2000 jaar zijn dus in ieder geval op, concluderen de onderzoekers in vakblad The Astrophysical Journal.