Zomertijd slecht voor gezondheid


Dit weekend wordt de klok weer een uur vooruit gezet: de zomertijd. Niet echt gezond, zo blijkt.

Onze lichaamsprocessen vertonen 24-uurschommelingen. Deze worden aangestuurd door onze biologische klok. Die produceert ritmen die wat langer duren dan 24 uur, 24,2 uur bij ochtendmensen en bijna 25 uur bij avondmensen. Avondmensen hebben daarom altijd moeite met opstaan en op tijd naar bed gaan. Bij de overgang naar de zomertijd hebben we eenmalig een etmaal van 23 uur. Voor avondmensen is dat dus extra lastig; ochtendmensen hebben er miinder moeite mee.

Een Australische studie (geplubliceerd in Sleep and Biological Rhythms) toonde in 2008 aan dat vooral mannen in de eerste weken van de zomertijd meer zelfmoord plegen dan op andere momenten van het jaar. Uit een Zweeds onderzoek uit hetzelfde jaar bleek dat in de eerste drie dagen van de zomertijd 6 tot 10 procent meer hartaanvallen plaatsvinden. Dit onderzoek stond in de New England Journal of Medicine

Onze biologische klok kan zijn ritme betrekkelijk snel hervinden. Binnen een paar dagen, hooguit een week, ben je redelijk aangepast. Je moet vooral direct volgens de nieuwe kloktijden gaat leven, en ervoor zorgen dat je ’s ochtends daglicht ziet. Een wake-up light, die de zonsopkomst imiteert, helpt niet. De lichtsterkte is te laag, volgens de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO).

Follow Faqtman on Twitter