‘Zomer 2019 wordt extreem’


zomer 2019 extreem

Droogte, bosbranden en misoogsten: afgelopen zomer veroorzaakte de extreme hitte in Europa aanzienlijke problemen. Dit jaar wordt het weer in Europa nog heter en droger. Volgens Amerikaanse experts zal de hitte in juni beginnen in Spanje, voordat deze zich tijdens de zomermaanden naar Noord- en Oost-Europa verspreidt.

De voorspelling komt van de weerdienst AccuWeather, die een goede reputatie heeft als het gaat om lange-termijnvoorspellingen. De Amerikanen denken dat onder andere Nederland te maken krijgt met dagen waarop het kwik richting de 40 graden gaat. Voor de Balkan voorspellen ze intense onweersbuien. Spanje krijgt te maken met maxima van 43 graden.

In vergelijking met 2018 zullen de hittegolven lang duren, voorspelt AccuWeather. Regen is zeldzaam, vooral voor de Benelux, Duitsland en Polen. Ook in de nacht daalt de temperatuur maar weinig, waardoor zieken en ouderen het moeilijk gaan krijgen. Misschien nu nog investeren in een airconditioning?

Dit soort voorspellingen doet AccuWeather op basis van patronen in de atmosfeer. In eerdere jaren dat vergelijkbare omstandigheden heersten eind mei, kreeg Europa te maken met een zeer hete zomer. Het gaat daarbij vooral om het ontstaan van een soort ‘lopende band‘ met hete lucht uit het zuiden en oosten. Die lijkt volgens de Amerikanen nu weer te ontstaan.