Zomer 2011 natste in 100 jaar


Het is geen schok, maar wel een feit: de zomer van 2011 is de natste in zeker 100 jaar. Vandaag loopt de meteorologische zomer af en dat is een mooi moment voor het KNMI om de balans op te maken. Tijdens een normale zomer valt er gemiddeld 225 millimeter regen, dit jaar kwam er maar liefst 350 mm uit de hemel zetten. Meer dan 100 mm meer dan normaal dus. De zomer van 2004, waarin 333 mm viel, is officieel van de eerste plek verstoten.

Foto: Ed Yourdon

Nat
Afgelopen zomer telde acht dagen met zware buien. Sommige plekken in Nederland werden getrakteerd op wél 50 mm water in 24 uur. Herwijnen kreeg het op 28 juni flink te verduren, daar viel toen 79 mm water in één uur. Het natst was het in Deelen op de Veluwe, het dorpje kreeg in juni, juli en augustus maar liefst 445 mm water te verwerken. Het beste kon je deze zomer in het Zeeuwse Vlissingen zitten, daar viel ‘slechts’ 252 mm.

Koud
Naast alle regen was het deze zomer ook nog eens fris. De temperatuur bleef vrijwel iedere dag achter bij de norm. Het werd gemiddeld 16,3 graden terwijl het normaal 17 graden is. Op vijftig zomerdagen steeg het kwik tot boven de 20 graden, normaal gesproken gebeurt dit zo’n zestig dagen per zomer. Op slechts zeven dagen werd het warmer dan 25 graden, een normale zomer telt zeker 21 van deze warme dagen. Het is hiermee de koudste zomer sinds 1993, toen werd het slechts vijf dagen warmer dan 25 graden.

Grijs
Door het wisselvallige weer heeft Nederland deze zomer ook minder zon gezien dan normaal. Sterker nog: we hebben net de somberste zomer in 14 jaar achter de rug. Landelijk scheen de zon 525 uur, waar ‘ie zich normaal 608 uur laat zien. De kust zag de meeste zonnestralen, in De Kooy bij Den Helder scheen de zon 620 uur.

Meer cijfertjes? Check hier de Top 5 van de natste julimaanden ooit.

Bron: KNMI

Follow Faqtman on Twitter