Zoetjes rotzooien met darmbacteriën


Dat zoetjes invloed hebben op de menselijke bloedsuikerspiegel en in extreme gevallen zelfs diabetes kan veroorzaken, is al langer bekend. Onze bloedsuiker gaat omhoog als we iets kunstmatig zoets eten. Dat is gek, want het lichaam verteert zoetstof niet, daarom hebben ze geen calorieën. Dus zou er ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel moeten zijn.

Wat doen ze dan wel? Aan het Weizmann Institute of Science in Israël is een experiment gedaan met muizen die door gebruik van antibiotica geen darmbacteriën meer hadden. Deze muizen kregen gezoet water te drinken en vertoonden daarna geen verhoogde bloedsuikerspiegel. De zoetstof – de Israëli’s hebben aspartaam, sucralose en saccharine getest – doet dus ‘iets’ met de darmflora en de bloedsuiker.

Naar aanleiding van deze test is er een kleiner experiment gedaan op mensen. Gekozen werd voor een groep die geen zoetjes gebruikte. Toen ze dat wel gingen doen, veranderden hun darmbacteriën. Een deel vertoonde bovendien flink verhoogde bloedsuikerspiegels. Daaruit concluderen de onderzoekers dat bij mensen hetzelfde mechanisme aan het werk is.

De onderzoekers onderstrepen dat uit hun onderzoek nog geen verregaande conclusies getrokken mogen worden. Zowel de muizen als de mensen kregen grote hoeveelheden zoetstof binnen. Kleinere hoeveelheden hebben waarschijnlijk veel minder effect. Meer onderzoek is nodig, vooral om te ontdekken welke rol de darmflora speelt bij het verhogen of verlagen van de bloedsuiker.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.