Zoektocht naar mysterieuze Griekse computer


Wetenschappers uit de VS en Griekenland gaan weer opgravingen doen op de plek op de zeebodem waar in 1901 een apparaat werd gevonden dat velen beschouwen als ’s werelds eerste computer. Ze hopen ontbrekende onderdelen of soortgelijke apparaten te zullen vinden. Het gaat om de rekenaar van Antikythera, een apparaat van elkaar grijpende tandwielen uit de eerste eeuw voor Christus.

Een deel van de oorspronkelijke Antikythera machine. Foto: Grieks Nationaal Museum voor Archeologie.

Het mysterieuze mechanisme is redelijk nauwkeurig en kan de stand van de planeten voorspellen. Waarschijnlijk werd het gebruikt bij navigatie. Geen enkele beschaving beschikte in deze periode echter over een technologie of kennis om een dergelijk mechanisme te maken. Veel historici gaan er van uit dat Archimedes de machine heeft gemaakt.

Een nieuwe Amerikaans-Griekse expeditie naar Antikythera, een klein eiland gelegen tussen de Peloponnesos en Kreta, zal opnieuw de plek onderzoeken waar het mechanisme werd gevonden in de hoop er vergelijkbare objecten te kunnen lokaliseren. Het team zegt dat de site na 1901 nog nooit volledig is onderzocht en hoopt daarom nieuwe vondsten te kunnen doen. Volgens oude teksten zou Archimedes twee machines hebben gebouwd, die later door de Romeinen zouden zijn gestolen.

Follow Faqtman on Twitter