Zoeken op internet belangrijker dan vinden


Mensen begrijpen en onthouden informatie beter als zij naar die informatie hebben gezocht dan wanneer ze het per ongeluk vinden.

Bij Faqt zoeken we constant naar nieuws dat interessant, leuk en wetenswaardig zijn. Daarbij is van groot belang hoe mensen op de berichten reageren, zodat we weten wat onze lezers leuk vinden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de tien procent bezoekers die op deze site komt via een zoekmachine, onze berichten waarschijnlijk beter begrijpt dan mensen die spontaan naar Faqt.nl surfen.

Onderzoek van Kevin Wise, assistent-professor strategische communicatie aan de Universiteit van Missouri, zegt dat mensen die gericht zoeken naar informatie een veel sterkere emotionele respons geven als ze informatie via internet tot zich nemen. Hij analyseerde de spanning van gezichtspieren van proefpersonen die informatie vonden of zochten. Het verschil tussen de twee manieren van internetten was opmerkelijk, zo schrijft Wise in het Journal of Media Psychology.

‘De cognitieve en emotionele impact van online-nieuws is het grootst wanneer deze wordt verworven door te zoeken’, zo schrijft hij. Wie een emotionele respons heeft op nieuws, begrijpt en onthoudt het beter, blijkt ook uit zijn onderzoek. Wise adviseert sites dan ook de tarieven te verhogen van reclame op pagina’s die worden gevonden via zoekmachines. We zullen er over nadenken.

Surfing Johan V

Foto: Johan V.