Zo zout heb je het nog nooit gegeten: de zout-o-meter


zout-o-meter

Te veel zout eten verhoogt de bloeddruk en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Omdat veel mensen niet eens weten hoeveel zout ze eten, hebben Amerikaanse onderzoekers nu een zout-o-meter ontwikkeld die in de mond kan worden gedragen.

Het apparaat ziet er op dit moment nog wat onhandig uit, vergelijkbaar met een beugel. Maar de onderzoekers beloven dat ze het in de toekomst verder willen verkleinen, tot het zo groot is al een tand. In elk geval werkt het principe al, meldt een team van het Georgia Institute of Technology in een studie die net is gepubliceerd in het tijdschrift PNAS. Een sensor is geïnstalleerd in een elastisch apparaat dat in de bovenkaak wordt gedragen. De sensor controleert het zoutgehalte van voedsel in realtime en levert de waarde aan een smartphone of tablet.

De onderzoekers testten dit met succes op drie studiedeelnemers die een week normaal aten. Zij gaven aan te schrikken van hoeveel zout ze binnenkregen. Volgens verschillende studies schat de helft van de mensen de hoeveelheid zout die zij tot zich nemen totaal verkeerd – te laag – in. Terwijl eten ook zonder smakelijk kan zijn.