Eindelijk: zo ziet God er uit


God

Tegenvaller voor alle feministen, het is een man. Blank bovendien en keurig geknipt, hij kan zo naar kantoor. Wat we hier zien is dan ook niet echt God, maar hoe Amerikaanse christenen hem zien. Wetenschappers van University of North Carolina at Chapel Hill toonden vijfhonderd gelovigen steeds twee foto’s, met de vraag welke het meest op het opperwezen leek. Uit de foto’s die werden gekozen, stelden ze dit beeld samen.

De waarheid gebiedt te zeggen dat er ook een vrouwelijke versie is, ook blank, ook keurig gekapt. En de Amerikanen stelden een ‘anti-God’ samen, uit de beelden die het vaakst niet werden gekozen. Gek genoeg vertoont die nogal wat negroïde trekjes. God is – volgens Amerikaanse christenen dan – niet zwart.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen de almachtige voorstellen als zichzelf. Jonge mensen kiezen foto’s van jonge mensen; zwarte Amerikanen kiezen foto’s van zwarte mensen. Bovendien denkt God net als zij, bleek uit de gesprekken met de proefpersonen. Voor conservatieven is hij dus iemand die niets van nieuwlichterij moet hebben.