Zo ziet een baby-maan er uit


pandora

Nasa omschrijft het als een ‘baby-maan’ en het ding heet nog Pandora ook. En nu hebben we er voor het eerst een scherpe foto van. Het gaat om een van de kleinste manen van Saturnus, die door de Cassini-sonde is aangevlogen en op een afstand van 40.500 kilometer is gefotografeerd.

Pandora is maar 84 kilometer in doorsnee, waarmee het maantje veertig keer kleiner is dan onze eigen maan. Maar het is een interessant stukje van ons zonnestelsel. Zo lijkt het op een oliebol, inclusief de poedersuiker. Dat is een soort ijsachtige stoflaag, die de kleinere kraters vult.

Pandora draait op een afstand van 142.000 kilometer rond Saturnus, net buiten de F-ring. Waarschijnlijk komt het maantje soms met een deel van die ring in aanvaring. In iets meer dan vijftien uur maakt Pandora een rondje rond de planeet. Dat het minieme satellietje bestaat, is volgens Nasa opmerkelijk. Het zou door zijn kleine afmetingen gevoelig zijn voor aanvaringen met andere objecten.

Cassini heeft de maan kunnen fotograferen omdat de sonde aan het afdalen is richtig Saturnus. Komende september zal het ruimtetuig door de druk van de planeet in elkaar worden gedrukt. Tot die tijd zal de twintig jaar oude sonde prachtige beelden blijven terugsturen.