Zo zien hersenen eruit met LSD


brein

Hoe zien hersenen eruit als je LSD gebruikt? Wetenschappers hebben dat voor het eerst zichtbaar gemaakt met hersenscans. Om de effecten van de populaire (en verboden) drug te onderzoeken, kregen twintig gezonde vrijwilligers LSD óf een placebo toegediend. Hun hersenen werden vervolgens in een fMRI-scanner gelegd om hun hersenactiviteit te volgen.

Dankzij de scans is nu voor het eerst te zien hoe LSD de complexe visuele hallicinaties veroorzaakt waar de drug bekend om is. Normaal gesproken wordt informatie van onze ogen verwerkt in de visuele cortex. Bij de vrijwilligers met LSD op, gingen echter ook andere delen van het brein zich bemoeien met de visuele verwerking. In de indrukwekkende beelden uit de scanner is te zien dat bijna het hele brein actief meedoet. De doorbloeding naar de visuele delen van het brein neemt toe, en de visuele cortex lijkt veel meer samen te werken met de rest van het brein. Een ware explosie van communicatie in het brein, aldus een van de onderzoekers.

Het zou ook verklaren hoe LSD zorgt voor wat mensen soms ‘ego-verlies’ of ‘ego-dood’ noemen. Daarbij verliezen gebruikers het normale besef van wie ze zijn, wat wordt vervangen door een gevoel van verbinding met zichzelf, anderen en de natuurlijke wereld. Het wordt door sommigen gezien als een religieuze of spirituele ervaring.

LSD (de afkorting staat voor lysergeenzuurdi-ethylamide) werd ontwikkeld in Zwitserland in 1938 als medicijn tegen psychische stoornissen, maar de populariteit als recreatieve drug zorgde er al snel voor dat het in grote delen van de wereld verboden werd. In Nederland werd LSD in 1966 verboden omdat geruchten de ronde deden dat provo’s van plan waren tijdens het huwelijk van prinses Beatrix met prins Claus de paarden van de trouwkoets suikerklontjes met LSD wilden voeren. De afgelopen jaren pleiten echter steeds meer wetenschappers en anderen voor om het verbod te heroverwegen. Zijn menen dat LSD nuttig zou kunnen zijn als middel tegen alcoholisme en depressie.