Zo zag neolitische man er uit


neolitische-man

Hij leefde 9500 jaar geleden en hij was schijnbaar een man met aanzien. Want toen hij stierf, liet zijn familie zijn hoofd van zijn romp scheiden. Alle hersens en de ogen werden uit de schedel gehaald en vervangen door gips. Daarna werd de buitenkant geverfd om te laten lijken alsof de schedel nog leefde. De ogen werden om diezelfde reden vervangen voor schelpen. Het hoofd was een beeld geworden (inzet).

In 1953 werd het hoofd gevonden in Jericho, Westelijke Jordaanoever en naar Groot-Brittanniƫ verscheept. Daar is nu met hulp van scantechnieken een 3D afbeelding van het hoofd gemaakt. Daarmee ging een forensische kunstenaar aan de slag om de man weer het gezicht te geven dat hij ooit echt had. Het resultaat is op de foto te zien.

Tijdens dat proces konden medische historici veel leren over het hoofd. Zo had de man gaatjes in de kiezen van zijn bovenkaak, de onderkaak ontbreekt. Ook was zijn neus ooit gebroken en weer geheeld. Het meest interessant is dat zijn hoofd als kind ingebonden is geweest. Die praktijk werd door meer volkeren beoefend, vaak omdat je er een ‘mooi’ langwerpig hoofd van kreeg.

Het was onbekend dat deze praktijk ook in Jericho werd beoefend. Bovendien had de man een vreemde variant, waarbij de schedel juist platter en breder werd.

De schedel en de reconstructie zullen tot midden februari in het British Museum te zien zijn. Daarna zal het hoofd opnieuw worden onderzocht. Het museum hoopt dat in het gips wellicht menselijk materiaal is bewaard gebleven. Dat willen ze proberen te vinden om het dan aan een DNA-test te onderwerpen. Dat moet ons nog meer informatie geven over de man en zijn leven.