Zo weert het lichaam zich tegen Corona


hoesten

Hoesten, koorts en longontsteking zijn symptomen van een infectie met Corona. Strikt genomen is het niet het virus zelf dat veel van deze symptomen veroorzaakt, maar de weerstand van het lichaam. Wetenschappers denken dat de zwaarte van de symptomen verband houdt met het immuunsysteem.

Corona, officieel SARS-CoV-2, valt cellen in de longen aan door zich te hechten aan een receptor op het oppervlak van deze cellen. Dat gebeurt op dezelfde manier als bij het SARS-coronavirus van 2002. In de cel begint het virus zijn eigen genetisch materiaal te reproduceren. Uiteindelijk lost de cel op en stroomt een leger nieuwe virussen uit.

De lichaamscellen zijn niet geheel weerloos. Bepaalde eiwitten in de cel herkennen een virusaanval. Als reactie hierop produceert de cel moleculen waarvan wordt aangenomen dat ze de replicatie van het virus vertragen, evenals signaalstoffen die andere cellen in het lichaam waarschuwen. Een nieuw medicijn dat nu wordt getest, moet ze daarbij helpen.

Deze reactie alarmeert de omringende cellen, zodat zij zich op het virus kunnen voorbereiden. Ze activeren genen en produceren moleculen waarvan artsen veronderstellen dat ze het voor het virus moeilijker maken om de cel binnen te komen en zich te vermenigvuldigen. Aan de andere kant verspreiden de signaalstoffen het zogenoemde adaptieve immuunsysteem: het lichaam begint geïnfecteerde lichaamscellen te verwijderen.

Deze afweerreacties zijn echter ook de oorzaak van symptomen zoals een verhoging van de lichaamstemperatuur en ontsteking van het aangetaste weefsel. Het is daaraan dat sommige mensen dood gaan. Zodra het adaptieve immuunsysteem het virus heeft leren herkennen en bestrijden, is de verdediging tegen een tweede infectie vele malen effici├źnter.