Zo maakt KLM het regeringsvliegtuig onzichtbaar


Foto: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Vorige week was het nieuwe Nederlandse regeringsvliegtuig plotseling niet meer zichtbaar via de spottersapp RadarBox24. De Nederlandse staat wil niet dat burgers en journalisten ontdekken dat tijdens de vakantie van de koning maar liefst elf vluchten zijn gemaakt. Eerder was de PH-GOV al geblokt op de populaire vliegtuig tracking apps FlightRadar, FlightAware en PlaneFinder.

Het blijkt nu dat KLM, verantwoordelijk voor de operations, het verzoek indiende om de Boeing 737 onzichtbaar te maken. Op 9 september j.l. mailt een KLM medewerker, verantwoordelijk voor Information Management Safety & Security, naar RadarBox24.

‘In the interest of our client, we seek solutions to have the exact location of that aircraft not made public.’

Nog diezelfde dag verwijdert RadarBox het regeringstoestel. Een fluitje van een cent.

Het lijkt erop dat de tracking apps voor vliegtuigen onmiddellijk meewerken na een officieel verzoek om een vliegtuig onzichtbaar te maken. ‘We work with governments and the military to be sure that we provide responsible tracking services. Our policies are in line with all other leading public trackers’, zegt Mark Daniels, de baas van PlaneFinder in een reactie. Ook veel privé-vliegtuigen, zoals de Falcon 7X van John de Mol, zijn niet meer te volgen.

Als reden voor het blokkeren van het regeringsvliegtuig op flight tracking apps gaf een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ‘veiligheidsredenen’ op. Terwijl alle burgervliegtuigen, dus ook de regeringsjet, ongecodeerde signalen uitzenden die door iedereen zijn op te vangen. In andere landen zijn ze wat minder streng. De Duitse ‘Regierungsflieger‘ van Angela Merkel was onlangs gewoon te volgen op de vlucht naar Rotterdam-The Hague Airport.