Zo gaat wetenschap mysterie MH370 oplossen


MH370 zoektocht

Met het aanspoelen van wrakdelen van een vliegtuig op het eiland Réunion begint een nieuwe fase in het onderzoek naar vlucht MH370. De wetenschap kan een belangrijke rol spelen bij het bepalen wat is gebeurd. Maar hoe?

Bijvoorbeeld door het materiaal te onderzoeken waaruit de onderdelen zijn gemaakt. Het deel van de vleugel dat nu is aangespoeld, ziet er redelijk intact uit. Dat betekent dat het vliegtuig niet met grote snelheid is neergekomen, zoals de vlucht van Germanwings. Met microscopen en ultrasoon geluid kunnen materiaalonderzoekers meer zeggen over hoe de crash heeft plaatsgevonden. Was er een explosie, een glijvlucht of gebeurde er iets anders?

Biologen kunnen wellicht de belangrijkste rol spelen. Door de eendenmosselen te onderzoeken die aan het vleugeldeel vast zaten. Deze diertjes zijn verwarrend genoeg geen mosselen, maar kreeftachtigen. Ze leven net onder het wateroppervlak en klampen zich vast aan voorwerpen die voorbij dobberen. Door te onderzoeken om welke soort eendelenmosselen het exact gaat (en wat ze hebben gegeten de afgelopen maanden), kan de plek van de crash mogelijk nader worden bepaald.

Oceanografen kunnen helpen door de locatie van de gevonden voorwerpen in een computersimulatie van de golfstroom in te voeren. Zo is wellicht te herleiden waar ze in het water zijn gekomen – en waar zeker niet. Op grond van de vondst in Réunion kan het zuidelijke deel van de zone waarin tot nu toe wordt gezocht, al worden verlaten. Materiaal dat daar terecht komt, drijft naar het oosten, weten golfstroomspecialisten.