Zó dom, dat je niet weet hoe dom je bent

Heb jij ook een 5 volt brein?


dom of niet dom

Ben je echt ontzettend slim? Zo slim dat jouw mening veel belangrijker is dan wat anderen vinden? Gefeliciteerd, je hebt waarschijnlijk last van het Dunning–Kruger effect. Dat is een wetenschappelijke ontdekking uit 1999 dat heel domme mensen te dom zijn om te beseffen dat ze dom zijn. Een nieuw facet van dat effect is net ontdekt door wetenschappers.

Onderzoekers stelden 2.573 volwassenen vragen over vijf controversiële thema’s: inkomensongelijkheid, de grootte van de overheid, terrorisme, werkgelegenheid en wapenwetgeving. Niet alleen moesten de proefpersonen aangeven hoe ze over die zaken dachten, maar ook in welke mate hun standpunten superieur waren. Daarna werd de kennis van de proefpersonen over deze onderwerpen getest.

Wat bleek? Mensen die het meest overtuigd zijn dat ze de waarheid in pacht hebben, vertonen de minste kennis over de onderwerpen waarover ze eindeloos kunnen oreren. Ze zijn zo dom dat ze niet weten hoe weinig ze weten. De onderzoekers, psychologen van de Gerald R. Ford School of Public Policy in de VS, zagen dat deze mensen heel veel vertrouwen in hun eigen kennis hebben, terwijl ze zelfs de meest simpele dingen niet weten.

Dat mensen moeite hebben hun eigen slimheid in te schatten, is al langer bekend. Vooral mannen denken vaak slimmer te zijn dan ze zijn. Echt slimme mensen lachen om foute humor, haten inspirerende citaten op sociale media en hebben moderne denkbeelden over zaken als homoseksualiteit en euthanasie.

(Journal of Experimental Social Psychology)