Zó componeer je een oorwurm


radio

Iedereen heeft er wel eens last van, een deuntje dat maar niet uit het hoofd verdwijnt. Een oorwurm, zo noem je dat verschijnsel. En het is precies wat de producers van platen willen, dat je hun nummer blijft neuriën. Maar hoe maak je een dergelijke plaat? Muziekwetenschappers van universiteit van Durham (GB) hebben het ontdekt.

Ze ondervroegen drieduizend mensen naar de meest notoire oorwurmen en analyseerden die nummers. De truc is om een kinderliedje als basis te gebruiken. Zo zit in Moves Like Jagger van Maroon 5 het liedje Altijd is Kortjakje ziek. We herkennen het als een liedje uit onze vroegste jeugd en kunnen de melodie gelijk meezingen.

Een andere truc is om een nummer in een hoog tempo op te nemen, zoals My Sharona van de Knack. Vooral als je een onverwachte tempowisseling aanbrengt of juist zorgt voor veel herhalingen van het centrale thema van het nummer. Bad Romance van Lady Gaga is van dat laatste een goed voorbeeld, zeggen de Britten. Het liedje ramt zichzelf in je bewustzijn op deze manier.

Zo kom je er aan, maar hoe raak je een oorwurm weer kwijt? Volgens deze onderzoekers door een ander muziekje in je hoofd af te spelen. Ze raden aan het volkslied stil voor jezelf te zingen. Vorig jaar toonden wetenschappers van de ook al Britse universiteit van Reading aan dat kauwgum kauwen ook een probaat middel kan zijn tegen het onvrijwillige muzikaal behang in je hoofd.