Zittend tv kijken levensgevaarlijk


Van zitten ga je dood, echt. Niet direct natuurlijk, maar hoe meer je zit hoe groter de kans is dat je eerder overlijdt. Als je twee uur of minder per dag tv kijkt, verleng je je leven met 18 maanden, dat schrijft Dr. Peter T Katzmarzykin in het medische tijdschrift BMJOpen.

Foto: Flickr.com/Wonderlane

Katzmarzyk onderzocht welke invloed onze zittende levensstijl heeft op de levensverwachting. Vroeger werkte bijna iedereen op het land, maar tegenwoordig zitten veel mensen de hele dag achter de computer. Dat moest volgens de onderzoeker gevolgen hebben. Hij onderzocht 167.000 Amerikanen tussen de 18 en 90 jaar oud. Hij onderzocht hoeveel tijd ze hadden doorgebracht op een stoel of bankstel en noteerde daarbij hoe oud ze waren geworden.

De wetenschapper ontdekte dat 27 procent van alle Amerikanen is overleden aan een aandoening die deels te wijten is aan te veel zitten zoals hartproblemen, diabetes en zelfs sommige soorten kanker. Twintig procent van alle overlijdensgevallen is zelfs toe te schrijven aan de tv, de eigenaar van de kijkbuis heeft er ongezond lang naar gekeken.

Mensen worden al steeds ouder, maar ze zouden dus nog langer kunnen leven als ze wat minder op hun gat zitten. De onderzoeker van de universiteit van Louisiana schrijft dat de dood op afstand gehouden kan worden door wat simpele aanpassingen in de dagelijkse routine. Minder tv kijken en meer wandelen is lief voor je hart, maar voor sommige mensen een grote stap. Simpelweg naar collega’s wandelen voor een babbeltje in plaats van een e-mail sturen is al een goed begin.

Follow Faqtman on Twitter