Zit de valkuil al vol? Mammoetkerkhof gevonden in Mexico


valkuil voor mammoets

Ongeveer 40 kilometer ten noorden van Mexico-stad hebben onderzoekers een ongeveer 14.000 jaar oude valkuil voor mammoeten ontdekt. Daarin zaten de overblijfselen van veertien van die wolharige dieren. De vondst wijst op een hogere mate van organisatie van de jagers en verzamelaars in het gebied rond de Mexicaanse hoofdstad.

Mexicaanse archeologen deden de ontdekking tijdens opgravingen op de plaats van een geplande stortplaats in Tultepec. Ze vonden twee kuilen van 1,7 meter diep en een diameter van 25 meter met muren in bijna rechte hoeken. In de kuilen lagen 824 botten, waaronder acht schedels.

mammoetkerkhof

De leeftijd was makkelijk te herleiden aan een fijne laag stof van de uitbarsting van de vulkaan Popocatepetl zo’n 14.700 jaar geleden. Het stof zat op de botten, aldus het Mexico National Institute of Anthropology and History (INAH). Teken dat de dieren iets daarvoor in de kuil zijn gelokt.

De ontdekking van deze vorm van mammoetjacht in de regio betekent een verandering in het denken over de interactie tussen mensen en dieren daar. Dat verklaarde de archeologiechef van INAH. Mensen werkten veel beter samen om een prooi te vangen dan eerder gedacht. De archeologen vermoeden nu meer valkuilen in het gebied.