Zit bolbliksem tussen de oren?


Is het mysterie rond de bolbliksem ontrafeld? Volgens natuurkundig onderzoek kan het fenomeen wel eens tussen onze oren zitten. In sommige gevallen zou bolbliksem slechts de lichtvlek zijn die ons op het netvlies ‘staat geschreven’ na een felle lichtflits, een zogeheten fosfeen.

Twee natuurkundigen van de universiteit van Innsbruck (Oostenrijk) hebben onlangs het elektromagnetische veld rond verschillende typen bliksem bestudeerd. Volgens hun berekeningen hebben langdurige bliksemschichten dezelfde eigenschappen als de zogenoemde transcraniële magnetische stimulatie (TMS) die medici toepassen en fosfenen voortbrengen. TMS wekt een magneetpuls stroom op in het brein en stimuleert delen ervan. Patiënten kunnen lichtvormen zien die alleen zij zien omdat ze door de hersenen worden geprojecteerd. Deze techniek wordt gebruikt bij behandeling van aandoeningen zoals depressie en migraine. Niet te verwarren trouwens met elektroshocks.

Natuurlijke bolbliksem bestuderen is levensgevaarlijk.
Natuurlijke bolbliksem bestuderen is levensgevaarlijk.

Bolbliksem komt zelden voor, maar spreekt velen tot de verbeelding (denk maar aan De 7 kristallen bollen van Hergé). Ook doen er vele verhalen en verklaringen de ronde. De een meer bizar dan de ander. Bolbliksems zouden door de schoorsteen en door de ramen huizen binnendringen of over straat blijven zweven tot ze exploderen of gewoon doven. Door de verschillende soorten observaties zijn er waarschijnlijk meerdere natuurkundige verklaringen voor bolbliksem. Maar volgens de Oostenrijkers komen fosfenen vaker voor.

Ooit een bolbliksem gezien? Stuur je observatie in.

Beeld: Uni Innsbruck.