Zika bijna overwonnen


mug

Wetenschappers in de Verenigde Staten en Brazilië hebben twee aparte vaccins ontwikkeld tegen het gevreesde Zika. Bij muizen gaven beide vaccins volledige bescherming tegen het virus na slechts een enkele injectie. Volgens de onderzoekers is dit de eerste keer dat Zika vaccins succesvol op proefdieren zijn uitgeprobeerd. Beide middelen worden nu klaargemaakt voor menselijke proeven.

De huidige dierproeven zijn een goede indicatie dat we binnen afzienbare tijd een werkzaam vaccin hebben voor mensen. Zika is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot een wereldwijd gevaar voor de volksgezondheid uitgeroepen en bedreigt de Olympische Spelen, die deze zomer in Brazilië worden gehouden. Het virus is vooral daar actief.

Amerikaanse en Braziliaanse onderzoekers van onder andere de universiteit Harvard, isoleerden een vroege versie van het virus en maakten het inactief, het kon de ziekte niet meer overbrengen. Dat werd vervolgens ingespoten bij muizen. Die werden 8 weken later blootgesteld aan Zika, maar ze bleken immuun te zijn. Hun afweersysteem had op het inactieve virus kunnen oefenen.

Dezelfde procedure werd ook gedaan met een virus dat was geïsoleerd op Puerto Rico. De muizen die daarmee werden ingespoten, waren ook immuun geworden. Ook daar hadden de muizen antilichamen aangemaakt om het virus af te weren. De volgende stap zal zijn om het op apen uit te proberen. Als dat goed gaat, zijn mensen aan de beurt.

Deze vaccins zullen straks misschien moeten concurreren met medicijnen die door farmaceutische bedrijven worden ontwikkeld in Frankrijk, India en de VS. Ook deze medicijnen laten goede resultaten zien. Ze komen echter allemaal te laat voor de Olympische Spelen, die over drie weken beginnen in Rio.