Zika bedreigt Olympische atleten


Aedes aegypti

Atleten die komende zomer naar Brazilië gaan voor de Olympische Spelen, lopen de kans de gevaarlijk ziekte Zika te krijgen. Het is een ziekte waarvan de symptomen lijken op die van malaria en knokkelkoorts: hoge koorts, pijn en lamlendigheid. Bij Zika is bovendien sprake van een grotere kans op mismaakte kinderen, als je rond de infectie zwanger wordt.

Oorspronkelijk kwam de ziekte, die door de Aedes aegypti mug wordt verspreid, alleen in Afrika voor. Maar internationale reizigers namen het mee naar Azië. Sinds dit najaar is er een epidemie gaande in Latijns-Amerika, waarbij vooral Brazilië heftig is getroffen. Het vermoeden bestaat, dat de ziekte is meegenomen door fans die het WK voetbal in dat land bezochten.

De variant die in Brazilië rondwaart, lijkt bovendien krachtiger dan voorheen. Vooral jonge kinderen lopen het risico aan de ziekte te bezwijken. Volgens het Braziliaanse ministerie van Gezondheid, kan dat komen door El Nino, het weerfenomeen dat veel vocht en warmte naar Zuid-Amerika brengt. Dat zou het virus sterker maken en de muggen die de ziekte verspreiden helpen om verder te vliegen.

De Wereldgezondheidsorganisatie vreest dat de Olympische Spelen in Brazilië het perfecte middel vormen om de ziekte nog verder te verspreiden. Duizenden mensen uit de hele wereld komen naar het land en kunnen de ziekte oplopen. Ook kan het virus zich door de vele reizen van atleten en fans makkelijker verspreiden.

Het is echter bijna onmogelijk om daar iets tegen te doen. Er is geen vaccin tegen Zika en de muggen die het virus dragen, lijken op andere muggen Alleen anti-mug maatregelen, net als bij malaria en knokkelkoorts, kunnen helpen de epidemie in te dammen.