Zijn vrouwen boven vijftig onaantrekkelijk?


vrouw van vijftig

Frankrijk is in rep en roer om een uitspraak van de schrijver Yann Moix. Hij heeft in een interview gezegd dat hij vrouwen van zijn leeftijd – 50 jaar – onaantrekkelijk vindt. Moix, die een boek te verkopen heeft en daarom niet uit de media te slaan is, prefereert Aziatische vrouwen van onder de dertig, vertelde hij het blad Marie Claire.

Het debat is daarop in Frankrijk (en daarbuiten) losgebarsten. Heeft Moix iets onbehoorlijks gezegd, of is een vrouw van vijftig niet meer op haar lekkerst? Gelukkig heeft de wetenschap veel onderzoek gedaan naar de aantrekkelijkheid van mensen op verschillende leeftijden.

Eerst maar het slechte nieuws voor oudere vrouwen én mannen: iedereen heeft, als het om seks gaat, een voorkeur voor jong. Met de jaren daalt voor beide geslachten de aantrekkelijkheid.

Maar oudere vrouwen hebben het moeilijker. Een vrouw die een zeven jaar jongere man trouwt, heeft zelfs een 20 procent grotere kans om voortijdig te sterven, ontdekte het Max Planck Instituut. Zij overtreden een sociale norm en hebben daardoor een moeilijker leven. De problemen leiden tot meer psychosomatische klachten en uiteindelijk tot een voortijdige dood. Oudere vrouwen die met jongere mannen gaan, hebben ook een drie keer grotere kans om de relatie te zien mislukken.

Oudere vrouwen die zich daar niet door laten ontmoedigen, kunnen het beste op jacht gaan in een bar. Uit een experiment van de University of Leicester komt naar voren dat mannen vrouwen aantrekkelijker vinden als ze dronken zijn, maar opmerkelijk genoeg alleen als de vrouw in kwestie veel make-up draagt. Dat geldt vooral voor oudere vrouwen. Voor vrouwen verandert er met drank niets aan hoe aantrekkelijk ze andere vrouwen vinden. Nóg een opmerkelijke uitkomst van deze test: mannen met een slok op worden beter in het inschatten van de leeftijd van vrouwen. Maar schijnbaar maakt dat voor een avondje lol niet uit.

En als oudere vrouwen dan toch niet slagen in het vinden van een man, is dat helemaal niet zo erg. Onderzoekers van de Universiteit van Missouri ontdekten dat vrouwen onder de 25 en boven de 35 het meest happy zijn met een singlebestaan. Daartussenin is het een heel ander verhaal. Amerikaanse vrouwen tussen de 25 en 35 hebben het moeilijk met hun vrijgezelle status. Hun omgeving verwacht dat ze zich gaan settelen en ze merken dat de voorraad beschikbare mannen even snel opdroogt als hun voorraad eicellen.