‘Zigeunervrij’ parlementslid


Schandaal in Hongarije. Daar heeft een parlementslid genetisch aangetoond dat hij geen zigeuner of jood is.

In het nazi-rijk was het enorm belangrijk om aan te tonen dat zich onder je voorouders geen joden of andere ‘Untermenschen’ bevonden. Het bureau Ahnenerbe ging met stambomen in de weer om de hele elite van het Duitse rijk uit te kammen op mensen die misschien toch ergens joods bloed hadden. Probleem voor Ahnenerbe was dat veel mensen wel ergens joodse of slavische voorouders hadden. (zie kader)

De Gárda, de ordedienst/zangtroep van Jobbik.

In Hongarije is nu een soortgelijk racistisch onderzoek gehouden door een bedrijf dat zich specialiseert in genetisch onderzoek. Op verzoek van een anoniem parlementslid van de extreem nationalistische Jobbik-partij hebben ze zijn genen nageplozen op zigeuner- en joods bloed. Er is niets gevonden, het parlementslid is dus van ‘puur’ Hongaars bloed.

De test is uitgelekt en heeft het bedrijf in grote verlegenheid gebracht. Nagy Gén Diagnostic (‘Groot Genetisch Onderzoek’) is een commerciële onderneming, maar ze huren wel een kantoor van de vermaarde Eötvös universiteit en bijna alle personeelsleden zijn afkomstig van deze onderwijsinstelling. In een reactie op het schandaal heeft de universiteit alle contacten met Nagy Gén stopgezet en de huur opgezegd.

Pijnlijk detail: een van de oprichters van Nagy Gén is lid van een prominente joodse familie in Hongarije. Hij heeft zich onmiddellijk uit het bedrijf teruggetrokken.

Erich Milch: bastaard
Een van de problemen van bureau Ahnenerbe was dat veel Duitsers in leidende posities joodse voorouders hadden.

Erhard Milch
Zoals generaal Erhard Milch, die de Luftwaffe opzette. Zijn vader was van joodse afkomst, maar tegelijk was hij een vertrouweling van de nazi-top. Ahnenerbe bedacht daarop een truc. Milch was geen jood omdat zijn moeder een affaire had gehad met een ariër. Niet zijn vader, maar deze ariër had baby Erhard verwekt. Moeder Milch ondertekende een verklaring dat het inderdaad zo was gegaan en Milch kon zijn baan behouden.

Follow Faqtman on Twitter