Ziekte zorgt voor ziek gevoel


Als je op bezoek bent geweest bij een ernstig zieke vriend, voel je je op weg naar huis waarschijnlijk ook niet zo lekker.

Wees niet bang, je bent waarschijnlijk niet geïnfecteerd of aangestoken. Wat je voelt is een natuurlijke menselijke reactie. Onderzoekers van de universiteiten van Athene en Kreta in Griekenland hebben aangetoond dat mensen een lichamelijke reactie hebben op beelden van zieke medemensen. Ze gaan daardoor twijfelen of ze zelf wel helemaal gezond zijn. Ineens voelen ze overal pijntjes en knobbeltjes.

© Shevs | Dreamstime.com

Volgens de onderzoekers zijn mensen zich bewust van hun eigen breekbaarheid. We weten onbewust allemaal dat we dagelijks aan levensgevaarlijke bacteriën worden blootgesteld en dat we van de fiets kunnen vallen en onze nek kunnen breken. Maar als je al een tijd niet meer ziek bent geweest en je altijd veilig de fiets op slot zet, verdring je die kennis een beetje. Gevaar wordt een abstractie. Tenzij je een ziek familielid of vriend hebt, dan wordt je met je neus op de feiten gedrukt: leven is levensgevaarlijk.

Door die ‘nieuwe’ kennis ga je ook input van je eigen lichaam anders beoordelen. Is die pijn in je buik niet een tumor? Heb ik niet het Krim-Congo-virus onder de leden? proefpersonen die plaatjes te zien kregen van menselijk lijden werden bovendien minder optimistisch over hun eigen gezondheid.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter