Ziekte van Crohn door douche?


Mensen kunnen worden blootgesteld aan bacteriën die de ziekte van Crohn veroorzaken door fijne nevel afkomstig van douches en rivieren. Dat zeggen onderzoekers van Lancaster University (GB). Het gaat om het mycobacterium avium paratuberculose (MAP) een bacteriële ziekteverwekker die de ziekte van Johne bij dieren, vooral runderen, veroorzaakt. Het is waarschijnlijk ook de oorzaak van de ziekte van Crohn bij de mens.

Dat is een chronische ontstekingen van de darmen. De ziekte veroorzaakt groot ongemak bij mensen die het hebben, maar is in principe ongevaarlijk. Wel hebben mensen met deze ziekte een iets verhoogde kans op bepaalde soorten kanker.

Een team van de universiteit onderzocht douches uit verschillende regio’s in het Verenigd Koninkrijk en kwam in drie van de dertig onafhankelijke steekproeven MAP tegen. Mensen worden daaraan blootgesteld via de fijne waternevel die bij douchen ontstaat.

Het team vond ook MAP-bacteriën in vijf monsters van fijne waternevel verzameld boven de rivier de Taff in Wales. Die bacteriën zitten waarschijnlijk in het water door geïnfecteerd vee.

Hoe ga je infectie met deze bacteriën tegen? Bij rivieren is dat niet zo makkelijk, maar bij douches helpen geregelde schoonmaakbeurten van douchekoppen. De onderzoekers adviseren vooral douches die een tijd lang niet zijn gebruikt, eerst een minuut te laten lopen met heet water.