Zet je notifications af

Het verbetert je leven


youve got mail

Proefpersonen krijgen voor een wetenschappelijk experiment is meestal niet zo moeilijk. Ook al omdat ze vaak betaald krijgen om mee te doen. Maar toen het Spaanse bedrijf Telefónica en de Carnegie Mellon University in de VS een experiment wilden doen waarbij proefpersonen een week lang hun telefoon minder mochten gebruiken, konden ze niemand vinden om mee te doen. Pas toen ze het experiment terugbrachten naar 24 uur, kregen ze schoorvoetend enkele aanmeldingen.

Wat voor vreselijk experiment hadden ze in petto, dat niemand zich aanmeldde? Om de telefoon van deelnemers zo in te stellen dat er geen notificaties meer verschenen. Dat zijn zichtbare en hoorbare signalen dat bijvoorbeeld iemand heeft gereageerd op je Facebook post. Of dat je aan de beurt bent bij een spelletje Wordfeud. Het perspectief om een week zonder te moeten, was voor de proefpersonen te traumatisch.

Toch rapporteerden de dertig proefpersonen na het etmaal zonder piepjes, vibraties en knipperende lichtjes dat ze minder afgeleid waren. Tijdens de werkdag waren ze ook productiever. Maar er was ook sprake van zelfgerapporteerde stress. Omdat er constant een gevoel is iets belangrijks te missen. Terwijl de deelnemers gewoon op hun telefoon mochten kijken om te zien of er berichten waren.

Toch had het etmaal zonder notifications wel degelijk een langer durende effect. Van de dertig deelnemers zeiden 22 dat ze ook na het experiment hun piepjes af zouden laten. Twee jaar later hadden 13 daarvan nog steeds de signalen van hun telefoon af staan. Het is een teken dat ze zich realiseren dat ze per dag veel te veel prikkels krijgen, aldus de wetenschappers die het experiment uitvoerden.

Uit ander onderzoek blijkt dat de gemiddelde westerling in totaal tussen de vier en vijf uur per dag op zijn mobiel kijkt. Vaak zien we dan niets anders. Dat is een verdubbeling in vergelijking met vier jaar geleden en de groei is er nog steeds niet uit, hoewel de toename wel behoorlijk afvlakt.