Zes procent Amerikanen: mens nooit op de maan


maanlanding

Was de Apollo-11-missie naar de maan oplichterij? Ongeveer zes procent van de Amerikanen denkt van wel.

Vandaag is het veertig jaar geleden dat de reis van Apollo 11 naar de maan begon. Op 20 juli 1969 kwam het ruimtevaartuig daar aan. Neill Armstrong sprak zijn historische woorden over een ‘kleine stap’ voor een mens en stond als eerste mens op de maan.

Nou nee, zegt een fanatieke minderheid al sinds de jaren zeventig. We zouden zijn genaaid door de Nasa.

In 1974 werd het boek We Never Went to the Moon gepubliceerd. Schrijver was Bill Kaysing, een technicus die onder andere betoogde dat er onverklaarbare ‘fouten’ zaten in foto’s van de maanlanding. Sinds die tijd is de scepsis over de maanlanding alleen maar toegenomen. Vooral het Fox televisiestation in de VS wakkert het vuurtje over de ‘hoax’ graag aan. Vandaar dat rond de zes procent van de Amerikanen er van overtuigd is dat de missie nooit heeft plaatsgevonden.

Toch zijn de meeste ‘feiten’ van Kaysing al jaren geleden door wetenschappers en technici naar het rijk der fabelen verwezen. We zetten ze even op een rijtje:

 • De vlag die Neil Armstrong op de maan plant, wappert. Dat kan niet omdat er op de maan geen wind is.
  Het lijkt inderdaad alsof de vlag een beetje wappert, maar dat komt omdat hij door Armstrong wordt ontvouwd. Na een paar seconden hangt de vlag gewoon still.
 • Er zijn geen sterren te zien op de opnames die de bemanning van de Apollo maakt op de maan.
  Dat er geen sterren zijn te zien, klopt. De straling van de zon op het maanoppervlak is zo fel, dat de camera een kleine lensopening heeft. Daardoor zijn zwakkere lichtbronnen, zoals de sterren, niet te zien.
 • De Apollo 11 module zinkt nauwelijks weg in het maanstof, terwijl de astronauten wel voetafdrukken achterlaten.
  De maan bestaat rond de landingsplek uit rotsen met daarop een dun laagje zeer fijn stof. Daardoor zakt de module niet weg en zie je wel voetafdrukken.
 • De maanlanding vond plaats onder de regering Nixon. Die loog over alles.
  Dat Nixon wel eens loog, is waar. Maar een dermate grote ‘hoax’ is onmogelijk uit te voeren, zeker als je ook nog eens iedereen bij Nasa mee moet krijgen. Bovendien is op maanfoto’s van latere jaren menselijke apparatuur op het oppervlakte van de maan te zien. Zelfs Russische radarstations hebben de Apollo 11 kunnen volgen op zijn reis naar de maan.