Anderhalf jaar opsluiting voor experiment


Zes mannen staan op het punt om te beginnen aan een virtuele reis naar Mars. Ze laten zich vrijwillig anderhalf jaar lang opsluiten voor een onderzoek naar de effecten van langdurige isolatie.

Ze zullen het leven nabootsen zoals dat eruit zou zien tijdens een reis naar Mars, een ruimtereis die 520 dagen zou duren. Het experiment van de Europese ruimteorganisatie ESA is bedoeld om te weten te komen hoe mensen zich houden in een kleine ruimte tijdens zo’n lange reis.

explor_mars400

Op 3 juni zullen de zes mannen uit Rusland, ItaliĆ«, Frankrijk en China zich vrijwillig laten opsluiten in een test-ruimte in Moskou. Ze wonen in een nagemaakt ruimteschip waar ook een Marslander bij zit en een marslandschap. In totaal is er niet meer dan 550 vierkante meter woonruimte. Ze zullen elk niet meer dan drie vierkante meter voor zichzelf hebben. Tijdens de ‘reis’ zullen ze zowel psychologisch als fysiologisch in de gaten gehouden worden.

Er is voedsel aanwezig dat de hele reis goed zal blijven. De communicatie met de achterblijvers zal uitsluitend verlopen via e-mail, waarbij de verbinding af en toe verbroken zal worden. Ook is er een vertraging ingebouwd van veertig minuten, net zoals het geval zou zijn bij een echte Marsmissie.

MARS 500 Session training in the IMBP module.

Vorig jaar werd een zelfde experiment gehouden, waarbij vier Russen, een Duitser en een Fransman zich iets meer dan drie maanden lieten opsluiten in hetzelfde instituut in Moskou.