Zenuwpees meer op mobieltje


dreamstime_xs_54561952

Het is ons meest favoriete speeltje geworden: de mobiele telefoon. Sommigen van ons kunnen er bijna niet meer zonder. Constant zitten we met het apparaatje te spelen, op zoek naar afleiding. Vooral mensen met zwakke impulscontrole kunnen er maar moeilijk afblijven, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Temple University.

Ze vroegen aan negentig proefpersonen of ze over een jaar duizend dollar wilden, of direct een (variabel) lager bedrag. De mensen die gingen voor het snelle geld, werden beoordeeld als behept met weinig impulscontrole. De geduldige proefpersonen werden gezien als beter in staat om prikkels te weerstaan.

Daarna werd het telefoongebruik van de proefpersonen gemeten. Daarbij bleek een duidelijke correlatie tussen gaan voor het snelle geld en veel frutselen met het mobieltje. Ongedurige mensen pakken hem sneller op om even op Facebook te kijken of een spelletje te doen. Ze hebben, zo schrijven de wetenschappers in Psychonomic Bulletin & Review, meer moeite om nee te zeggen. Zeker niet omdat het mobieltje er altijd is.

Toch is het verstandig om het mobieltje zo nu en dan thuis te laten. Vrijwel gelijktijdig is onderzoek van de Koreaanse Ajou Universiteit gepubliceerd rond de twee simpele vragen ‘wat heb je in je middagpauze gedaan’ en ‘hoe voelde je je daarna’? Uit dat onderzoek, gepubliceerd in vakblad Computers in Human Behavior, blijkt dat je pauze doorbrengen met je telefoon een minder verfrissend en ontspannend gevoel oplevert.